Wat is Moodle?

Moodle (Modular Object-Oriented Distributed Learning Environment) is een gratis en open source software systeem dat werkt vanaf een webserver. Gebruikers (systeembeheerders, managers, cursusontwikkelaars, docenten en studenten) communiceren met een Moodle-website via een Internet-browser. Moodle is een handelsmerk van Moodle Trust.


Componenten waaruit Moodle-cursussen kunnen worden opgebouwd

Wat is een Moodle-website?

  • Een website - Een verzameling webpagina's met tekst, afbeeldingen, multimedia, hyperlinks enz. geschreven in HTML en/of gegenereerd door PHP-programma's.
  • Persoonlijk - Gebruikers hebben een persoonlijke gebruikersnaam en een geheim wachtwoord. Moodle kent bepaalde rollen met bijbehorende bevoegdheden, bijv. de rol van beheerder (van de hele site), manager (van een deel van de cursussen),  cursus-aanmaker, docent (van bepaalde cursussen) of student (in bepaalde cursussen). De rol die een gebruiker in een bepaalde context heeft is bepalend voor wat die gebruiker te zien krijgt en doen kan.
  • Gebruiksvriendelijk - Moodle bevat een What-You-See-Is-What-You-Get editor. Docenten die iets online willen zetten en studenten die een discussiebijdrage willen leveren, hebben geen HTML-kennis nodig. Uploaden van bestanden gaat eenvoudig, er is geen ingewikkelde procedure nodig. Een huisstijl toepassen kost geen moeite; Moodle regelt opmaak, kleur en lettertype via "thema's".
  • Met veel extra's - Elke cursus / vak / project / werkgemeenschap kan binnen een Moodle website een eigen startpagina met (multimediale) tekst en leermaterialen en leeractiviteiten krijgen. Het kan daarbij gaan om ondersteuning tijdens de klassikale les, om een huiswerk-instrument, of om een medium voor zelfstudie (afstandsleren).
  • Typisch bedoeld voor samenwerkend leren - Docenten kunnen opdrachten, forumbijdragen en woordenlijstitems beoordelen, studenten kunnen hun persoonlijke cijferlijst inzien. Docenten kunnen hun studenten op meerdere manieren in groepen indelen. Sommige activiteiten kennen een groepsmodus (plenair, zichtbare subgroepen, gescheiden subgroepen). De docent kan leermateriaal en leeractiviteiten voorbestemmen voor bepaalde groepen. De docent kan aangeven onder welke conditie een student een activiteit voltooid heeft en onder welke conditie een activiteit voor een student zichtbaar mag zijn.
  • Relatief gemakkelijk te beheren - De functioneel beheerder beheert de Moodle-website via Moodle zelf. Deze kan bijv. nieuwe gebruikers inschrijven (handmatig, via uploaden van een bestand, via koppelen met een administratie, door hen zelf een formulier te laten invullen), rollen definiëren en bevoegdheden aan rollen alloceren, gebruikers laten betalen, een huisstijl ("thema") selecteren en/of aanpassen, het taalgebruik (i.c. de systeemboodschappen) aanpassen.
  • En technisch uit te besteden - Het technisch beheer en het hosten van de webserver waarop de Moodle-programmatuur geïnstalleerd is, is tegenwoordig eenvoudig en goedkoop uit te besteden aan in Moodle gespecialiseerde Internet Service Providers.

Zie ook

Laatste wijziging: zondag, 1 maart 2015, 08:06