Scratch, een visuele programmeeromgeving voor kinderen

Synopsis

Scratch is een visuele programmeeromgeving voor kinderen om interactieve verhalen, animaties en games te maken. De programmeer-"taal" bestaat uit een aantal blokken die als legpuzzelstukjes aan elkaar te klikken zijn. Er zijn blokken om een poppetje te laten bewegen, het uiterlijk daarvan te veranderen, geluid op te nemen of weer te geven, o.a. ook muziekinstrumenten, een pen over het "speelvlak" te laten bewegen, variabelen te maken, te reageren op gebeurtenissen (een muisklik, het indrukken van een bepaalde toets), condities en lussen toe te passen, waarnemingen te doen, berekeningen uit te voeren en zelf nieuwe blokken te creëren (subprogramma's) of contact te leggen met bepaalde hardware extensies, bijv. Arduino.

Scratch is beschikbaar als zelfstandige applicatie te downloaden (Scratch 2), maar is ook beschikbaar in een webomgeving die toegang biedt tot uitgebreide gebruikerscommunities met mogelijkheden tot het delen van elkaars projecten. Scratch is beschikbaar in een groot aantal talen waaronder Nederlands. Het is een product van het Lifelong Kindergarten Project van het MIT Media Lab.

Overzicht van Scratch-opdrachten
Overzicht van Scratch-opdrachten

Context

  • Interessant vanwege de community met veel aardige voorbeeld projecten (waar op voort te bouwen valt), als mogelijkheid om op een eenvoudige manier MakeyMakey (en via S4A ook Arduino) te programmeren, en om te leren programmeren.

Foto's

Fragment van de Scratch-ontwikkelomgeving
Gedeelte van de Scratch-programmeeromgeving

Ervaringen

    • Eén keer kort toegepast als onderdeel in een workshop voor kinderen. Bij enkelen viel het kwartje: "WOW". De anderen haakten af, ook al omdat het erg heet was en het beeldscherm door het invallend zonlicht slecht leesbaar was.

Zie ook:

    • Scratch website op http://scratch.mit.edu; klik bovenaan het scherm op het wereldbol-pictogram om de gewenste taal te kiezen.
    • Scratch for Arduino (s4a) op http://s4a.cat; aangepaste Scratch-for-Windows versie die kan communiceren met een speciale Arduino-sketch. Hiermee kun je sensoren op de Arduino uitlezen in Scratch en ook vanuit Scratch de Arduino enkele acties laten verrichten.

CC-AT-2016 Pieter van der Hijden (pvdh@sofos.nl) - 15 juli 2016

Laatste wijziging: vrijdag, 15 juli 2016, 11:49